Wednesday, August 7, 2013

IBPS BANK EXAMINATIONS – BANKING AWARENESS – PRACTICE TEST-004




004
 




01.  When it comes to scheduled commercial banks, which out of the following is not true?
a)    Nationalised banks; b) Regional Rural banks; c) Foreign banks; d) Private sector banks; e) Local area banks

02.  When it comes to nationalization of fourteen banks on 19.07.1969, which among the following is not true?
a)    Punjab National Bank; b) Central Bank of India; c) Canara Bank; d) Indian Bank; e) Andhra Bank

03.  When it comes to nationalization of six banks during the second stage on 15.04.1980, which among the following is not true?
a)    Andhra Bank; b) Punjab and Sind Bank; c) New Bank of India; d) Vijaya Bank; e) Indian Overseas Bank

04.  New Bank of India merged with which of the following banks?
a)    Central Bank of India; b) Canara Bank; c) Indian Bank; d) Punjab National Bank; e) Bank of India

05.  Which amongst the following is old private sector bank?
a)    Axis Bank Limited; b) HDFC Bank Limited; c) Nainital Bank Limited; d) Yes Bank Limited; e) Indus Ind Bank Limited

06.  When it comes to new private sector banks, which amongst the following is odd man out?
a)    Axis Bank Limited; b) ICICI Bank Limited; c) Kotak Mahindra Bank Limited; d) The Ratnakar Bank Limited; e) Development Credit Bank Limited

07.  Find the odd man out from the following:
a)    State Bank of Patiala; b) State Bank of Indore; c) State Bank of Hyderabad; d) State Bank of Bikaneer and Jaipur; e) State Bank of Mysore

08.  When it comes to the regional centres of Reserve Bank of India, which amongst the following is odd man out?
a)    Chennai; b) Hyderabad; c) Mumbai; d) New Delhi; e) Kolkatta

09.  RBI is responsible for undertaking the following activities except one activity – find the irrelevant activity
a)    Currency note issuing authority; b) banker to the banker; c) financial adviser to the government; d) controller of capital markets; e) custodian of cash reserves of banks

10.  Currency note issue is one among several functions of Reserve Bank of India and which amongst the following is not the responsibility of RBI?
a)    Issue of 2 rupee notes; b) Issue of 1000 rupee notes; c) Issue of one rupee note; d) Issue of ten rupees note; e) Issue of twenty rupees note

11.  Which are the traditional functions of Reserve Bank of India?
a)    Issue of currency notes; b) forex management; c) functions like export assistance and clearing house functions; d) all the above; e) none of the above

12.  Which amongst the following is not the development function of Reserve Bank of India?
a)    Agriculture development; b) Promotion of industrial finance; c) Development of bill market; d) open market operations; e) promotion of export through refinance activities

13.  The financial system in our country comprises of which amongst the following?
a)    Financial markets; b) Financial assets; c) Financial Intermediaries and institutions; d) all the above; e) none of the above

14.  Which amongst the following is money market instrument?
a)    Call money; b) Term money; c) notice money; d) all the above; e) none of the above

15.  Find the odd man out from the following:
a)    National Bank for agriculture and rural development; b) Industrial Finance corporation of India; c) Industrial Investment Bank of India; d) IDBI bank; e) EXIM Bank

16.  Which amongst the following is not term deposits issued by commercial banks?
a)    Current account; b) Fixed deposit; c) Recurring deposit; d) Reinvestment deposit; e) all the above

17.  Find the odd man out from the following:
a)    Non resident external account; b) Non resident ordinary account; c) FCNR account; d) Savings bank; e) Resident Foreign Currency account

18.  The minimum period for opening FCNR deposit account is:
a)    Six months; b) three months; c) one year; d) two years; e) three years

19.  Non resident external account, FCNR account and RFC account can be opened by means of foreign inward remittances only and which amongst the following is not foreign inward remittance?
a)    Foreign demand draft; b) Foreign currency traveler cheques; c) Foreign currency notes; d) Demand draft; e) Online transfer of money from accounts maintained with banks in foreign countries

20.  Regional Rural Banks were established in our country on:
a)    02.10.1975; b) 02.10.1985; c) 02.10.1976; d) 02.10.1974; e) 02.10.1977

21.  At the time of remitting cash into deposit accounts and overdraft accounts, the customers are in a position to furnish the permanent account number for amount exceeding Rupees:
a)    10000; b) 50000; c) 100000; d) 200000; e) 25000

22.  What do you mean by “Two parallel transverse lines on the face of the cheque”?
a)    Open cheque; b) bearer cheque; c) order cheque; d) crossed cheque; e) none of the above

23.  One 27.07.2013, on verification of a cheque presented by a customer of your bank, you find that the date of the cheque has been wrongly written as 27.07.2012 and you are of the opinion that the cheque should be returned to the customer and with what reasons?
a)    Stale cheque; b) mutilated cheque; c) post dated cheque; d) damaged cheque; e)no need to return the cheque

24.  In the case of deposit account opened with the bank, the relationship of the banker with the customer is:
a)    Creditor and debtor; b) debtor and creditor; c) bailor and bailee; d) agent and principal; e) lessor and lessee

25.  A customer wants to avail a loan against the security of life insurance policy in his name and what is his relationship with the banker while availing the loan?
a)    Pledgor and pledge; b) Mortgagor and mortgagee; c) assignor and assignee; d) lessor and lessee; e) bailor and bailee

26.  In the case of safe deposit locker facility availed by one customer, which amongst the following is applicable?
a)    Hypothecation; b) pledge; c) mortgage; d) bailment; e) lease

27.  When a company wants to open an account with a bank, the copies of the following are to be produced to the banker while opening the account:
a)    Memorandum of association; b) articles of association; c) certificate of incorporation; d) board resolution; e) all the above

28.  Which amongst the following are categorized under priority sector advances?
a)    Retail traders; b) small business enterprises; c) professional and self employed persons; d) small scale industries; e) all the above

29.  When it comes to weaker sections, which amongst the following is odd man out?
a)    Small business enterprises; b) marginal farmers; c) professional and self employed persons; d) DRI beneficiaries; e) Self help groups

30.  Which amongst the following is called as mother of deposits?
a)    Current account; b) fixed deposit; c) recurring deposit; d) savings bank; e) reinvestment deposit

 TEST NO: 004- ANSWERS

1-E
2-E
3-E
4-D
5-C
6-D
7-B
8-B
9-D
10-C
11-D
12-D
13-D
14-D
15-D
16-A
17-D
18-C
19-D
20-A
21-B
22-D
23-A
24-B
25-C
26-E
27-E
28-E
29-C
30-D


3 comments:

Shilpi Sharma said...

plz upld these type of question more

Shilpi Sharma said...

plz upld these type of question more

GAURI SANKAR said...

Thank you Ms Shilpi Sharma - I shall provide more tests in future days