Wednesday, August 7, 2013

IBPS BANK EXAMINATIONS – BANKING AWARENESS – PRACTICE TEST-006



006
 





01.  The broad sectors of Indian economy are:
a)    Primary sector; b) secondary sector; c) tertiary sector; d) all the above; e) none of the above

02.  In India the financial year ends with
a)    March; b) December; c) June; d) September; e) none of the above

03.  All banking companies have to submit their annual balance sheets as on:
a)    31st March; b) 31st December; c) 30th June; c) 30th September

04.  What are the main characterstics of Indian economy:
a)    Agrarian economy; b) Mixed economy; c) Developing economy; d) all the above; e) none of the above

05.  Gross national product is symbolically represented by the formula: GNP = C + G+ I+(X-M) + (R-P) where, “G” represents
a)    Net exports; b) net imports; c) investment expenditure; d) net factor income abroad; e) government expenditure

06.  The features of a developing economy are:
a)    Low per capita income; b) low capital per head; c) low human development indicators; d) heavy population pressure; e) all the above
07.  National income can be measured by the following methods;
a)    Product method; b) Income method; c) consumption method; d) all the above; e) none of the above

08.  The ex office chairman of the planning commission in India is
a)    Prime minister; b) President of India; c) Finance Secretary; d) RBI governor; e) none of the above

09.  The headquarters of Canara Bank, one among the nationalized banks is situated at:
a)    Chennai; b) Mangalore; c) Bangalore; d) Mumbai; e) Manipal

10.  Find the odd man out from the following:
a)    Indian Bank – Indian Overseas Bank – Canara Bank
b)    Indian Overseas Bank – Canara Bank – Bank of India
c)     Canara Bank – Bank of India – Central Bank of India
d)    Bank of India – Central Bank of India – Bank of Maharashtra
e)    Central Bank of India – Bank of Maharashtra – Federal Bank

11.  The first chairman of Planning commission was
a)    Jawaharlal Nehru; b) Lal Bahadur Sastri; c) Gulsari Lal Nanda; d) Indira Gandhi; e) Rajiv Gandhi

12.  The allocation of resources in terms of men, material and machinery is called as:
a)    Planning by inducement; b) physical planning; c) indicative planning; d) imperative planning; e) rolling plan

13.  What do you know by the term called as “PURA”?
a)    Providing urban amenities in rural areas; b) Providing urban arrangement in rural areas; c) Providing unlimited amenities in rural areas; d) Providing unlimited arrangements in rural areas; e) none of the above

14.  Narrow banking means:
a)    The bank branch which has narrow corridors; b) the bank situated in narrow street; c) the bank which accepts deposits and invests the amount in government securities; d) the bank which only lends loans and not accepts any deposits from the public; e) all the above

15.  What do you know by “P” in the term called as LPG?
a)    Privatisation; b) Popularisation; c) Provisions; d) Publications; e) none of the above

16.  The document titled as: “Towards faster and more inclusive growth” pertains to which five year plan amongst the following:
a)    Twelfth plan; b) eleventh plan; c) tenth plan; d) nineth plan; e) eighth plan

17.  What do you know by MTA when it comes to five year plans?
a)    Mid term approach; b) Middle term approach; c) Main term approach; d) Middle term approach; e) none of the above

18.  The causes of urban poverty are:
a)    Migration from rural areas; b) Lack of skilled labour; c) Lack of housing facilities; d) Limited job opportunities in cities

19.  The main provisions of MGNREGA are:
a)    Employment to be given within 15 days of application for work
b)    Employment within 5 kilometres radius, else extra wages to be paid
c)     At least one third beneficiaries have to be women
d)    Gram sabha will recommend works
e)    All the above

20.  Egg/poultry production is represented by ;
a)    Round revolution; b) silver revolution; c) yellow revolution; d) golden revolution; e) white revolution

21.  Round revolution represents
a)    Meant and tomato production; b) potato production; c) cotton production; d) egg/poultry production; e) none of the above

22.  Commission for agricultural costs and prices called as CACP was set up during 1965 with the name:
a)    Agricultural price commission; b) Agriculture product commission; c) Agriculture price committee; d) Agriculture Procedure commission; e) none of the above

23.  Which is the odd man out from the following when it comes to Maharatnas in the country?
a)    Oil and Natural Gas corporation; b) Steel authority of India Limited; c)  Indian oil corporation Limited; d) National thermal power corporation Limited; e) Bharat electronics Limited

24.  When it comes to Navratnas in the country, which amongst the following is the odd man out?
a)    National aluminum company Limited; b) National Mineral development corporation; c) Neyveli Lignite Corporation Limited; d) Oil India Limited; e) Coal India Limited

25.  Among the following which is not relevant to banking?
a)    Right of set off; b) Nomination; c) Legal heirs; d) endowment; e) either or survivor

26.  The main foreign exchange reserves in the country comprises of the following:
a)    Foreign currency assets; b) Gold stock; c) special drawing rights; d) Reserve tranche position; e) all the above

27.  What are the salient features of certificate of deposits?
a)    It is issued by the commercial banks; b) it is a savings certificate; c) the maturity varies from 3 months to one year; d) all the above; e) none of the above

28.  MIBOR represents
a)    The interest rate at which bank borrows fund from other banks; b) the interest rate at which bank borrows from RBI; c) the interest rate at which RBI borrows from commercial banks; d) the rate at which banks borrow from the public; e) the rate at which the banks in India borrows from foreign banks

29.  What do you mean by CRISIL?
a)    Credit rating information services of India Limited; b) Credit rating Intelligence services of India Limited; c) Credit rating Indicative services of India Limited; d) Credit rating integrated services of India Limited; e) none of the above

30.  Sensex is the barometer of Indian capital market – BSE representing the weighted stock market index of _____well established and financial sound companies listed on Bombay Stock exchange
a)    Fifty; b) forty; c) thirty; d) twenty; e) one hundred

TEST NO: 006- ANSWERS


1-D
2-A
3-A
4-D
5-E
6-E
7-D
8-A
9-C
10-E
11-A
12-B
13-A
14-C
15-A
16-B
17-A
18-E
19-E
20-B
21-B
22-A
23-E
24-E
25-D
26-E
27-D
28-A
29-A
30-C







4 comments:

exam kart said...

How can I study and prepare myself for ibps cew exam with ibps bank cwe mock test

Sathyaias Academy said...

Where can I find the study material for ias, ips exams? i need ias, ips coaching in chennai

Suucess Academy said...

How to start preparation for IAS exam and is there better civil services coaching in vellore for crack ias exams?

Suucess Academy said...

What is the cutoff for ies preliminary exam? I want to join with ies exam coaching in vellore ?