Saturday, August 17, 2013

IBPS BANK EXAMINATIONS – BANKING AWARENESS – PRACTICE TEST-007



007
 


01.  Reserve Bank of India was established on 1st April, ______in accordance with the provisions
of Reserve Bank of India act_________
a)    1935 – 1934; b) 1934-1935; c) 1935-1936; d) 1937-1938; e) all the above

02.  Reserve Bank of India was nationalized during the year:______
a)    1948; b) 1949; c) 1951; d) 1952; e) all the above

03.  What do you mean by the term called as FEMA?
a)    Foreign exchange maintenance act; b) Forex management act; c) Foreign exchange management act; d) Foreign exchange managing act; e) Foreign exchange mortgaging act

04.  Find the odd man out from the following group:
a)    Current account, savings bank, fixed deposit; b) savings bank, fixed deposit, recurring deposit; c) Fixed deposit, recurring deposit, reinvestment deposit; d) recurring deposit, reinvestment deposit, non resident external account; e) fixed deposit, current account, savings bank

05.  Find the odd man out from the following:
a)    Bank of Tokyo; b) Barclays Bank; c) Hong Kong Bank; d) Bank of America; e) State Bank of India

06.  Find the odd man out from the following:
a)    Barclays Bank; b) Hong Kong Bank; c) Bank of America; d) State Bank of India; e) Industrial Finance Corporation of India

07.  What do you mean by “E” in the term called as EFT?
a)    Electrical; b) electronic; c) elementary; d) engineering; e) none of the above

08.  An account essentially a drawing account against which credit has been granted by the bank and is operated in the same way as current account in which an overdraft limit has been sanctioned is called as:
a)    Overdraft account; b) Cash credit account; c) current account; d) term loan account; e) none of the above

09.  What are the essentials of money laundering?
a)    A crime is committed; b) there are gains from the crime; c) proceeds have been received from crime; d) there is some transaction in respect of these proceeds or the gains; e) all the above

10.  The aspects which require special mention while judging the standard of corporate governance in a banking institution are:
a)    Constitution of the board of directors; b) transparency; c) policy formulation; d) internal controls; e) all the above

11.  Which among the following are called as negotiable instruments?
a)    Cheque; b) demand draft; c) bill of exchange; d) promissory note; e) all the above

12.  When it comes to IFSC code, it pertains to which among the following ?
a)    Bank code; b) branch code; c) account code; d) party code; e) none of the above

13.  You are working in Alpha branch and a customer presents a cheque for Rs. 10000.00 crossed to Beta bank for collection in his account maintained with your branch and you are advised to return the cheque by your supervisor and with what reasons?
a)    Crossed cheque; b) generally crossed; c) specially crossed; d) mutilated; e) unwarranted

14.  Find the correct match from the following:
a)    Indian bank-Kolkatta; b) Canara Bank-Bangalore; c) Syndicate Bank – Mumbai; d) Indian Overseas Bank-coimbatore; e) Punjab National Bank – Hyderabad

15.  Find the incorrect match from the following:
a)    Indian Overseas Bank – Chennai; b) Indian Bank – Chennai; c) Bank of India – Mumbai; d) Punjab National Bank – New Delhi; e) Syndicate Bank-Manipal

16.  Find the odd man out from the following :
a)    Indian Bank; b) Canara Bank; c) Indian Overseas Bank; d) Corporation Bank; e) Bank of India

17.  Jammu and Kashmir Bank is considered to be:
a)    Nationalised bank; b) New private sector bank; c) foreign bank; d) local area bank; e) old private sector bank

18.  The total market value of all final goods and services produced in a year is called as:
a)    Gross national product; b) gross domestic product; c) national income; d) flat money; e) none of the above

19.  Bulls and bears are connected to which among the following:
a)    Banking industry; b) capital market; c) insurance industry; d) zoo located in Trivandrum; e) animals shown in animal planet

20.  Bouncing is a word used in banking on account of which among the following:
a)    Cheque honouring; b) cheque discounting; c) cheque collection; d) cheque return; e) none of the above

21.  When it comes to crossing of a cheque or draft, which among the following is found to be in order?
a)    Two parallel transverse lines on the left hand corner of the instrument;
b)    Two parallel tranverse lines on the right hand corner of the instrument;
c)     Two horizontal transverse lines on the left hand corner of the instrument
d)    Two parallel transverse lines on the bottom portion of the instrument
e)    None of the above

22.  The material alteration made on a document or a negotiable instrument like a cheque to change the mandate of the drawer with intention to defraud is called as:
a)    Mutilation; b) forgery; c) alteration; d) correction; e) none of the above

23.  The capacity of the borrower to repay the loan or advance in time along with interest as per agreed terms is called as:
a)    Creditworthiness; b) credibility; c) credit consciousness; d) credit control; e) none of the above

24.  A person who takes some money from the other person with an undertaking to repay the amount with or without interest after some time is called as
a)    Friend; b) enemy; c) neighbor; d) debtor; e) thief

25.  When it comes to the term called as “E-commerce”, what do you mean by “E”?
a)    Elementary; b) electronic; c) engineering; d) essential; e) economics

26.  Permanent account number relates to which among the following?
a)    Income tax assessment; b) establishing a shop; c) getting telephone connection; d) account number provided for savings accounts in banks; e) number provided for each individual while providing AATHAAR card

27.  When it comes to the various parties connected to letter of credit which among the following is not in order?
a)    Exporter; b) importer; c) exporter’s bank; d) customs authority; e) importer’s bank

28.  Banks insist operation conditions while opening joint account with banks and which among the following phrases is not in practice when it comes to operation in joint accounts?
a)    Either or survivor; b) former or survivor; c) jointly operated; d) No: 1 or survivor; e) allow the first party only

29.  When it comes to hindu undivided family, who is allowed to operate the account among the following?
a)    The senior most male member of the family; b) the senior most female member of the family; c) either the senior most male member or female member of the family; d) any male member in the family; e) none of the above

30.  In the term called as GATT, what do you mean by “A”?
a)    Appropration; b) amendment; c) adjustment; d) agreement; e) analysis

 TEST NO: 007- ANSWERS

1-A
2-B
3-A
4-D
5-E
6-E
7-B
8-B
9-E
10-E
11-E
12-B
13-C
14-B
15-D
16-D
17-E
18-A
19-B
20-D
21-A
22-B
23-A
24-D
25-B
26-A
27-D
28-E
29-A
30-D


No comments: