Sunday, October 20, 2013

IBPS BANK EXAMINATIONS – BANKING AWARENESS – PRACTICE TEST-011





01.  When it comes to the financial markets available in our country, which among the following is
True?
a)    Money market; b) debt market; c) forex market; d) currency market; e) capital market

02.  When it comes to money market instruments, which among the following is not true?
a)    Treasury bills; b) term money; c) certificate of deposits; d) corporate securities; e) commercial paper

03.  The bonds made available through the debt market in our country can be classified as:
a)    Financial bonds; b) public sector undertaking bonds; c) corporate securities; d) all the above; e none of the above

04.  Which among the following is not under the control of central banking authority?
a)    Monetary control; b) management of government debts; c) lender of last resort to banks; d) banker to government; e) equity market and debt market supervision and control

05.  The capital markets regulatory authority has supervision over:
a)    Stock exchanges; b) foreign institutional investors; c) equity and debt raisers; d) mutual funds; e) all the above

06.  ______________maintain a register of share and debenture holders and process share and debenture allocation, when issues are subscribed.
a)    Mutual funds; b) depositories; c) registrars; d) brokers; e) stock exchanges

07.  Find the correct match in respect of the following:
a)    Chairman and managing director – general manager – assistant general manager- deputy general manager
b)    General manager – assistant general manager – deputy general manager – chairman and managing director
c)     Chairman and managing director – executive director – general manager – deputy general manager
d)    Chairman and managing director – general manager – executive director – deputy general manager
e)    Chairman and managing director – executive director – general manager – assistant general manager

08.  Find the correct order in respect of the following:
a)    Head office – regional office – zonal office –branch
b)    Head office – zonal office – regional office – branch
c)     Regional office – zonal office – head office – branch
d)    Head office – regional office – branch – zonal office
e)    None of the above

09.  Cash reserve ratio is the __________deposit to be held by banks with Reserve Bank of India
a)    Voluntary; b) mandatory; c) optional; d) as decided by the chairman and managing director e) none of the above

10.  Urban cooperative banks are controlled by______________and _________________
a)    State government-RBI; b) NABARD – RBI; c) SEBI – RBI; D) Central government – NABARD; e) NABARD – state governments

11.  Leasing, hire purchase and bill discounting are the domain of_______________
a)    Non banking companies; b) mutual funds; c) commercial banks; d) development banks; e) none of the above

12.  Non banking finance companies are licensed and supervised by the__________________and it prescribes that no NBFC can operate without a valid license from the central banking authority
a)    State governments; b) finance ministry; c) central banking authority; d) RBI; e) both © and (d) as above

13.  The Reserve Bank of India was constituted under the Reserve Bank of India act, _______and started functioning with effect from 1st April_____________
a)    1934 – 1935; b) 1935-1934; c) 1944-1945; d) 1936-1937; e) none of the above

14.  The overall money supply in the economy is controlled by the central bank through:
a)    Money supply; b) volume of bank credit; c) cost of bank credit; d) all the above; e) none of the above

15.  ____________is the standard rate at which Reserve Bank of India is prepared to buy or rediscount bills of exchange or other eligible commercial paper from the banks
a)    Base rate; b) CRR; c) bank rate; d) Reverse repo; e) repo rate

16.  Reserve Bank of India has used other tools of regulation in the past; however, after the liberalization policy of 1991, most of these tools have since been discontinued and are no longer used by Reserve Bank of India and these tools are:
a)    Credit rationing/allocation; b) credit planning; c) credit authorization scheme; d) inventory and credit norms; e) all the above

17.  Which among the following are certain regulatory restrictions on lending by banks in terms of RBI’s directives or the Banking Regulation act, 1949:
a)    No advance or loan can be granted against the security of the bank’s own shares or partly paid shares of a company
b)    No bank should grant loans against certificate of deposits, fixed deposits issued by other banks
c)     No bank should grant loans against money market mutual funds
d)    All the above e) none of the above

18.  Which among the following are the main tools of Reserve Bank of India?
a)    Monetary control; b) cash reserve ratio; c) statutory liquidity ratio; d) open market operations e) all the above

19.  The Indian banking system is regulated in terms of the provisions
a)    Reserve bank of India act 1934; b) Banking regulation act 1949; c) companies act 1956; d) Negotiable Instruments act 1881; e) Both (a) and (b) as above

20.  Reserve Bank of India is the central banking authority in our country and according to you which is the central banking authority in United Kingdom?
a)    Bank of London; b) Bank of England; c) Federal Reserve Bank; d) Bank of UK; e) none of the above

21.  The central board of directors of Reserve Bank of India comprises ________governor; ________ deputy governors and ____________directors
a)    1-4-15; b) 1-5-15; c) 1-3-15; d) 1-2-15; e) none of the above

22.  New and reissuable currency notes are stored in _____________maintained by the banks as agents of Reserve Bank of India
a)    Currency chests; b) treasuries; c) branches; d) service units; e) godowns

23.  To control inflationary situation in the economy, RBI can increase one or more of these monetary tools:
a)    CRR-SLR-BANK RATE; b) SLR-CRR-BASE RATE; c) CRR-SLR-REPO RATE; d) CRR-SLR-REVERSE REPO RATE; e) CRR-SLR-BENCHMARKING PLR

24.  When it comes to the following term namely- PLR – what do you mean by ”L”?
a)    Liberalisation; b) Liquidity; c) Lending; d) License; e) Loan

25.  The present day’s retail banking sector is characterized by which of the following basic features?
a)    Multiple products; b) multiple channels; c) multiple customer groups; d) all the above; e) none of the above

26.  Multiple customer groups - one among the basic features of retail banking sector comprises of
a)    Consumer; b) small business; c) corporate; d) all the above; e) none of the above

27.  When it comes to retail deposit products, which among the following is irrelevant?
a)    Recurring deposit accounts; b) term deposit accounts; c) no frills accounts for common man; d) depository services; e) senior citizen deposit accounts

28.  Safe deposit locker – a product offered in the Indian retail banking segment under:
a)    Retail loan products; b) retail deposit products; c) retail services; d) retail facilities; e) retail comforts

29.  When it comes to the fund based services, which among the following is not true?
a)    Working capital finance; b) short term finance; c) bill discounting; d) vendor financing; e) export credit

30.  Find the odd man out from the following when it comes to the value added services provided by commercial banks:
a)    Tax collection; b) syndication services; c) real time gross settlement; d) cash management services; e) bank guarantees



ANSWERS:
1-D
2-D
3-D
4-E
5-E
6-C
7-C
8-B
9-B
10-B
11-A
12-C
13-A
14-D
15-C
16-E
17-D
18-E
19-A
20-B
21-A
22-A
23-A
24-C
25-D
26-D
27-D
28-C
29-D
30-E

No comments: