Sunday, October 20, 2013

IBPS BANK EXAMINATIONS – BANKING AWARENESS – PRACTICE TEST-009





01.  Global Trust Bank has been taken over by which among the following banks?
a)    HDFC bank; b) ICICI bank; c) Corporation Bank; d) Oriental Bank of Commerce; e) Bank of India

02.  When it comes to past and present governors of Reserve Bank of India, which among the following is odd man out?
a)    M. Narasimhan; b) Dr. Manmohan singh; c) Dr. Y V Reddy; d) Dr. D V Subba rao; e) Pranab Mukerjee

03.  Dr. D. Subba Rao is the present governor of Reserve Bank of India and who was his predecessor?
a)    Dr. C. Rengarajan; b) Dr. Bimal Jalan; c) Dr Y V Reddy; d) S. Venkataramanan; e) R N Malhotra

04.  Imperial Bank of India is presently called as:
a)    Union Bank of India; b) State Bank of India; c) Bank of India; d) Punjab National Bank; e) Reserve Bank of India

05.  Where is the headquarters of International Monetary Fund?
a)    Washington DC; b) New York; c) Manila; d) Brussels; e) Geneva

06.  What do you mean by ILFS?
a)    Infrastructure leasing and financial services limited; b) India leasing and financial services Limited; c) International leasing and financial services limited; d) International lending and financial services limited; e) none of the above

07.  When it comes to scheduled commercial banks, which among the following is odd man out?
a)    State bank of India and associates; b) Nationalised dbanks; c) Regional Rural banks; d) Foreign banks; e) Local area banks

08.  On the recommendations of which of the following committees banks have been computerized?
a)    Goiporia committee; b) Rangarajan committee; c) Narasimhan committee; d) Mitra committee; e) Manmohan committee

09.  MICR bank code line on a cheque consists of besides the cheque or draft numbe, nine digits number. What do the first three digits of this number denote?
a)    Centre/city; b) Bank; c) Branch of a bank; d) account category – current account/savings bank/cash credit account; e) none of the above

10.  You are aware of MICR code available at the bottom of the cheque/draft and what the last three digits of a nine digits number on a MICR band code line denote?
a)    Centre/city; b) bank; c) branch of a bank; d) account category – savings bank/current account/cash credit account; e) none of the above

11.  Can you say what do the middle three digits of a nine digits number on a MICR band code line denote?
a)    Centre/city; b) bank; c) branch of a bank; d) account category – current account/savings bank account/cash credit account; e) none of the above

12.  Smart card has been introduced on the recommendations of which committee among the following?
a)    Rangarajan committee; b) Panneerselvam committee; c) Saraf committee; d) Nayak committee; e) Goiporia committee

13.  What is the alternative name for Credit card which is in use for availing various facilities through the banking channel?
a)    Pan card; b) smart card; c) electronic cheque; d) electronic purse; e) plastic money

14.  Which committee has recommended introduction of electronic clearing service system in the banking channel?
a)    Narasimhan committee; b) Rangarajan committee; c) Saraf committee; d) Pherwani committee

15.  What do you mean by a clearing house?
a)    Collection centre for cheques and demand drafts; b) Pooling centre for excess currencies received from the branches; c) Collection centre for collection of tax and other receipts; d) collection centre for issuing debit and credit cards to customers; e) none of the above

16.  When it comes to Non banking finance companies called as NBFCs, which category undertakes the acquisition of securities and trading in such securities to earn a profit:
a)    Investment company; b) equipment leasing company; c) hire purchase company; d) mutual benefit financial company; e) none of the above

17.  Life Insurance Corporation of India came into force in the country on:
a)    01.09.1956; b) 01.09.1957; c) 01.09.1958; d) 01.09.1959’ e) none of the above

18.  EXIM bank was established in the country during the year:
a)    1982; b) 1972; c) 1983; d) 1984; e) none of the above

19.  Banks in our country normally publicise that additional interest rate is allowed on retain domestic term deposits of
a)    Employees; b) senior citizens; c) women depositors; d) deposits in the names of minors; e) none of the above

20.  You come across the term – SMERA through various news channels and what is the main function of SMERA?
a)    Share brokers; b) financial consultants; c) merchant bankers; d) credit rating agencies; e) none of the above

21.  What do you mean by “D” in the term called as FEDAI?
a)    Derivative; b) dealers; c) division; d) department; e) distinction

22.  You are aware of the existing of BCSBI – can you provide the missing words in the term: BANKING _______and ______BOARD OF INDIA?
a)    CODES AND SETTLEMENTS; b) CODES AND STANDARDS; c) COMPANIES AND STANDARDS; d) COMMITTEES AND SYSTEMS; e) COMMISSIONS AND SELECTORS

23.  The Chairman and Managing Director of any bank is appointed by whom among the following?
a)    Respective banks through promotions; b) Reserve Bank of India; c) Government of India; d) respective state government;
e) the bank managements in consultation with their unions

24.  The process of conversion of money obtained illegally to appear to have originated from legitimate sources is called as:
a)    Money capturing; b) anti money laundering; c) money laundering; d) money exchanging; e) none of the above

25.  What is the validity period of any cheque as at present ?
a)    Four months; b) six months; c) three months; d) five months; e) one year

26.  You had recently opened a savings bank account with a bank and you have been issued with a cheque book and which are the parties connected to any cheque issue?
a)    Drawer of the cheque; b) drawee of the cheque; c) payee of the cheque; d) all of the above; e) details incomplete

27.  You had recently joined Innovative bank and a customer has just presented a cheque favouring: “Pay to Krishnan or bearer”. Krishnan represents which position among the following?
a)    Drawee of the cheque; b) endorser of the cheque; c) drawer of the cheque; d) payee of the cheque; endorsee of the cheque

28.  In a cheque who is called as the drawer of the cheque?
a)    The bank on whom the cheque has been issued; b) the accountholder who is writing the cheque; c) the person in whose name the cheque has been issued; d) the person who encashes the cheque; e) the person who removes the cheque from the cheque book

29.  The banking laws committee was headed by whom among the following?
a)    Rangarajan; b) Dr Manmohan singh; c) Goiporia; d) P V Rajamannar; e) Paneerselvam

30.  When it comes to know your customer guidelines as applicable to banks, customers have been classified as detailed below and which among the following is irrelevant?
a)    Low risk customers; b) average risk customers; c) medium risk customers; d) high risk customers; e) none of the above


ANSWERS:
1-D
2-E
3-C
4-B
5-A
6-A
7-E
8-B
9-A
10-C
11-B
12-C
13-E
14-B
15-A
16-A
17-A
18-A
19-B
20-D
21-B
22-B
23-C
24-C
25-C
26-D
27-D
28-B
29-D
30-B

No comments: